Zsákai István kiállítása

2015. október 2-16-ig a „Roma kultúra nyomában” c. pályázat keretében, Zsákai István kovácsmester kiállítását láthattuk a Mikszáth Kálmán Közművelődési Intézményben. A pályázat keretében iskolánk tanulói Zsákai István munkáin keresztül megismerkedhettek a kovácsolás szép mesterségével.

Zsákai István roma származású, jelenleg díszmű kovácsolással és késkészítéssel foglalkozik. Munkái során hagyományos kézi kovácsolást alkalmaz. Kézműves munkáiban megnyilvánulnak a különböző korok stílusai. Késeit kézzel készíti, a kések formái saját tervezésűek. Bicskái tükrözik a népi hagyományokat, esztétikusak, de használati tárgyként is megállják a helyüket. Munkásságában megnyilvánul tehetsége és kreativitása. Egy belső hajtóerő ösztönzi a tanulásban, szakmájának minél magasabb szintű elsajátításában. Ennek eredményeképpen 2002-ben a Népművészet Ifjú Mestere Állami kitüntetést kapott fa és csontfaragás munkáiért. 2011-ben Junior Príma díjas lett népművészet és közművelődés kategóriában. Ezen kívül a különböző versenyeken számos díjat, kitüntetést kapott.

Végtelenül egyszerűen éli az életét és feltétlen alázattal és kitartással műveli választott foglalkozását. Nem világi, hanem lelki javakat gyűjt. Ebben teljesedik ki az élete. Örömét leli abban, amit csinál, ez teszi őt boldoggá, és a munkáin keresztül minket is.  Nem véletlenül kapta a díjakat, mert mindenkit lenyűgöznek a munkái és a hozzáállása. Arra is példa, hogy az ember arról nem tehet, hogy hová születik, de arról igen, hogy mivé válik. Mindenkinek meg kell találnia a helyét a világban és azt a dolgot, amiért érdemes élnie!

 kovacs_kiallitas_111

A hozzászólások le vannak tiltva.