Petőfisek a Bűvösvölgyben

Kele Szabó Ágnes művészeti szaktanácsadó javasolta még novemberben azt az egyedülálló lehetőséget, amelyet Bűvösvölgy, Magyarország első médiaértés-oktató központja kínál általános és középiskolás diákok számára. A honlapjukon található kisfilm meggyőzött minket arról, hogy érdemes ellátogatni hozzájuk. Külön vonzóvá tette még a programot, hogy ebben a gazdasági helyzetben költségek nélkül közel száz diákunkat tudtuk Budapestre elvinni.

buvosvolgy14.JPG2015. március 9-én az ötödikes, hatodikos tanulók kezdték a látogatást. Az előzetes felkészítő órák nyomán már nagyon várták a különböző foglalkozásokat (film, híradó, sajtó, rádió, reklám, internet és mobilkommunikáció). A legjobban a filmkészítés ragadta meg a gyerekeket, s indította be fantáziájukat. Egy kispolszki utasaiként választhattak a különböző kerettörténetek közül, s forgathatták le filmjüket. A leforgatott jelenethez vágóképeket, hangeffekteket és jelmezeket is használtak.

buvosvolgy18.JPGTöbb foglalkozáson is a manapság oly népszerű greenbox technikát alkalmazták: híradót, Teleshop reklámadást szerkesztettek. Saját újságot állítottak össze, megtervezték a címlapot, fotókkal, szalagcímekkel látták el, és még cikkeket is írtak hozzá. A rádióstúdióban egy reggeli beszélgetős műsor készítésében vehettek részt hírekkel, reklámokkal, beszélgetéssel, betelefonáló hozzászólókkal. Az internet és mobilkommunikáció foglalkozáson egy oknyomozó játék segítségével az eszközök biztonságos használatára hívták fel a figyelmüket. Hetedikes, nyolcadikos diákjaink március 10-én látogatták el Büvösvölgy épületébe, mely az év végéig nyitva áll az érdeklődők számára.

A felkészülés/felkészítés időszaka sok időnket és energiánkat kötötte le, de megérte! Diákjaink megtanulhatták, hogyan használják tudatosabban és biztonságosabban a médiát. Játszva, aktív alkotófolyamatok során szembesültek azzal, hogyan hat rájuk a média. Ebben a bűvösvölgyi egyedülálló eszközpark és a képzett animátorok segíttettek nekünk.

Számunkra, pedagógusok számára is különösen hasznos volt ez a két nap, hiszen a Nat-ban megfogalmazott médiaoktatáshoz kapcsolódó törekvésekhez igazodik az általuk kínált program.

 

A hozzászólások le vannak tiltva.