Pancake Race

Palacsinta napi versenyfutás

Egy angliai mókás hagyományt elevenítünk fel
2015.02.17-én, húshagyó kedden, délelőtt 10 órakor.

A farsangi időszak után következő negyven napos böjt idején tiltott étel a tojás, a tejtermék és a zsiradék. Ezért Angliában böjtöt megelőző napon, húshagyó kedden (Shrove Tuesday) a háziasszonyok hagyományosan palacsintát sütnek, így felhasználva a böjt alatt tiltott élelmiszereket. A déli 12- kor kezdődő bűnbánó misére egy órával korábban harangozással figyelmeztettek, ami ezúttal emlékeztette a háziasszonyokat is a palacsintasütésre. Innen kapta a nevét: Palacsintás harangozás (Pencake Bell). 1445-ben különös dolog történt ezen a napon az angliai Buckinghamshire megye Olney városában. Az egyik asszony késésben volt a munkájával, kapkodva próbálta a palacsintasütést befejezni, és az utolsó pillanatban szaladt a misére. A templomban vette észre, hogy a nagy sietségben nemcsak a kötény és a fejkendő maradt rajta, de még a palacsintasütőt is a kezében szorongatta, benne az utolsó palacsintával! A falubeliek jót derültek az eseten, és a következő évben a mulatság kedvéért már többen is így érkeztek a misére. Később már versenyeztek is, hogy ki ér oda hamarabb, sőt Anglia több falujában is követték a tréfás ötletet.

A tréfás futást idén az iskola tanulói, a szülők és pedagógusok számára hirdetjük.

A részvétel feltétele az “alkalomhoz illő öltözet”:
fejkendő, kötény viselése és palacsinta sütő a kézben!

A rajt és a cél is az iskola udvarán lesz, a futók az Eötvös utcán és a Rákóczi úton végigfutva megkerülik a templomot, majd ezen az útvonalon visszaérkeznek az iskolába.

Mindenki, aki az “alkalomhoz illő öltözetben” végigfutja a távot, átvehet egy jegyet (Pacake ticket), amivel két palacsintát elfogyaszthat az ebédlőben megérkezés után.

Pancakedayrace_plakat

A hozzászólások le vannak tiltva.