Pályaorientációs szakmai nap

Április 22-én kedden a felső tagozatos diákok üzemlátogatásokon vettek részt. A technika és természetismeret  órákon elméletbe megtanult tananyagot megtapasztalhatták a valóságban, beléphettek az Érsekvadkerten működő cégek területére, csarnokaiba. 

Az ötödik és hatodik osztály az Agroméra Zrt. telephelyére látogatott el, ahol megismerkedhettek a mezőgazdaságban dolgozók munkájával, megnézhették a telepen nevelt szarvasmarha állomány gondozását. Megláthatták a kis állatok, milyen körülmények között fejlődnek, végig kisérve a kifejlett állatokig. Megnézhették és ismertették fejőház működését. Az állatok után a növénytermesztésben használt gépeket mutatták be, és aktuális információkkal ismertettek meg minket.

A hetedikesek a Boskó Pack Papírfeldolgozó üzemben jártak, ahol először a kartonból készült dobozok szabásának, illesztésének technikáját figyelhették meg. A különböző kimetszőszerszám-formák használatát mindenki ki is próbálhatta,  2-3 kisebb dobozt készíthetett magának.

A Fairlux Világításipari Kft. üzemében kültéri lámpatestek felépítéséhez szükséges elemekkel és összeállításukkor használt kézi szerszámokat ismerhettek meg. Megtudtuk, hogy a kézműves gyártás, a hagyományos jó minőségű alapanyagok (réz, nemesacél,alumínium…) a modern világítástechnikai megoldások( kisfeszültségű halogén, fénycsöves, kompakt fénycsöves, led technológia…) és sokrétű felületkezelési technika ötvözésével bármilyen elképzelést megvalósít.

ÉDIMODUL Szerszámgyártó és Kereskedő Kft. üzemében egyedi gyártású különleges szerszámokat készítenek. A gyártásunk nagy részét a speciálszerszámok teszik ki egyedi igényekre. Főleg az autóipar használja az általuk készített fogaskerekeket. A precíziós gépeken esztergályos és maró szakmunkások dolgoztak.

A Fakon Vállalkozási Kft. két óriási lakatos üzemébe megfigyelhettük, hogy az több mázsás nyersanyagokat hogyan mozgatják, a gépeket hogyan programozzák. Az ügyes szakmunkások a rideg vaslemezre is mosolyt tudtak csalni. A vállalat kutatásaival a megújuló energiákat hasznosítja.  A különleges parabola  a nap energiáját gyűjti össze, kén segítségével állít elő elektromos energiá. A szélgenerátor pedig világító testeknek közvetít energiát, az alkalmazásával nincs szükség villamos hálózat kiépítésére. A termelt energia nagyteljesítményű akkumulátorokban tárolható.

A gyerekek sok élménnyel és tapasztalattal tértek haza.

Köszönjük az üzemek vezetőinek, hogy élményszerű bemutatókat tartottak, ötleteket nyújtottak tanulóinknak, hogy milyen szakmát tanuljanak, ha itt szeretnének dolgozni.

A hozzászólások le vannak tiltva.