Palóc kerámia műhely

NTP-MŰV-17-0045

Palóc kerámia műhely – Komplex tehetséggondozás a kerámia, fazekasság, agyagozás művészeti eszközével

“A hazai és a határon túli művészeti tehetséggondozó programok támogatása” című,
NTP-MŰV-17 kódjelű pályázati kiírásra benyújtott,
NTP-MŰV-17-0045 pályázati azonosítón nyilvántartásba vett
Palóc kerámia műhely – Komplex tehetséggondozás a kerámia, fazekasság, agyagozás művészeti eszközével című pályázatunk
a Támogató döntése alapján  
900 000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült.
Kedvezményezett: Balassagyarmati Tankerületi Központ
Megvalósítási időszak: 2017.09.01-2018.06.30

A Petőfi Sándor Általános Iskolában a 2017-2018-as tanévben Balázsné Kovács Bernadett vezetésével tehetséggondozó szakkör létesült, mely során a 16 fővel működő szakkör az NTP-MŰV-17-0045 pályázati azonosítón nyilvántartásba vett Palóc kerámia műhely – Komplex tehetséggondozás a kerámia, fazekasság, agyagozás művészeti eszközével című pályázat program szerint valósult meg.

Az első órákon folyt a tehetségek szűrése, a balesetvédelmi oktatás és a műhelyfoglalás.

Miután a diákok megismerkedtek az agyag tulajdonságaival, elkészítettük a csoportunk egyenmedálját. A következő órákon megismerkedtek a cserépedények festésével és a motívumokkal. Önállóan készítettek kerámiajegyet és agyagmedált, melyet népi motívumokkal díszítettek. Dísz- és használati tárgyakat is létrehoztak, pl: hurkaedény, Betlehem. Megtanulták, hogy az elkészült tárgyak kemencében való égetés során nyerik el végső állapotukat. Megismerkedtek a csempével, annak felhasználási lehetőségeivel, majd elkészítették a sajátjukat, melyet díszítettek és festettek. Az elkészült munkadarabokat vitrinkiállításon mutattuk be.

Nógrády Ildikó vendég izgalmas témát hozott a lányok számára, aki bemutatta az általa készített tűzzománc ékszereit. A következő alkalommal, egyéni ötletek alapján, kedves kis kiegészítők születtek.

Domborműves technikával A só című népmeséhez mesecsempét „gyártottunk”.

A szakkör keretében lehetőség volt korongozni és Berencsényi Péter népi iparművész vendégünktől a gyakorlatban sok fogást is elleshettünk. Több órán át dolgoztunk a Palissy-stílusú munkadarab létrehozásában. Gyakoroltuk az üregelést és a fülezést is. Megismertük a kemencézést, engóbázást, mázazást. Megtudtuk, mit jelent a raku. Újabb vitrinkiállításon mutattuk meg munkánk eredményeit.

Részt vettünk a mesterek és tanítványok 3. kiállításán, ahol iskolánk művésztanárainak és tehetséges diákjainak munkái voltak láthatóak.

Ellátogattunk a balassagyarmati Palóc Múzeumba, ahol új ismeretekkel gazdagodtunk.

Részt vettünk a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum rajzpályázatán is.

A szakkör során a diákok megismerkedhettek az agyag tulajdonságaival, felhasználásának, elkészítésének széles körű lehetőségével, mindezt elméleti és gyakorlati foglalkozások alkalmával.

Az új ismereteket, munkáinkról készült képeket egy mappában összerendezve eltehetjük, melyet bármikor lapozgatva feleleveníthetjük a tudásunkat és a jó hangulatot, mely átszőtte az együtt töltött időt.

A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és a Nemzeti Tehetség Program támogatásával valósult meg.