“Legyél a barátom!” – élmények

2015. április 14-én, délután a Kiss Árpád Általános Iskolában és a szomszédos Palóc Ligetben a Köznevelés az iskolában” projekt, „Partnerség és hálózatosodás” modul keretében egy vidám, közös játékot, közös élményt nyújtó program valósult meg. A rendezvény a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ TÁMOP 3.1.4.B-13/1-2013-0001 számú pályázata keretében szerveződött.

Résztvevői az Érsekvadkerti Petőfi Sándor Általános Iskola harmadik, negyedik osztályosai, valamint a Kiss Árpád Általános Iskola harmadik évfolyamának tanulói voltak. 100 gyerek részvételével 18 pedagógus, 11 támogató és 8 szülő dolgozott azon, hogy tanulóink jól érezzék magukat.

Ezzel a közösségi programmal a célunk az iskolai erőszak megelőzése volt. A kapcsolatteremtés fontosságát hangsúlyoztuk a két iskola közös eseményével. A barátságok megteremtéséhez a legfőbb út az együtt megvalósított célok, és az átélt élmények. A 100 gyerekből hét vegyes csapat alakult egy betűjel, és egy szín összehangolásával. A hét betűből egy szót lehetett kialakítani: CIMBORA, jelezve a nap célját, a barátság, a kapcsolat kialakítását. A csapatok a liget térképével, és a hátoldalán egy haladási mátrixszal egy akadályversenyre indultak. Az iskola teraszára került egy kék színű molinó is, az esemény címével, jelezve a program fontosságát.

Hét olyan állomáson álltak helyt, melynek címe is ezzel a számmal volt kapcsolatos.

Az első a „Hét vezér” volt, ahol a történelmi olvasmányok alapján, a középkori étkezési és illemszabályok felidézése után a mai gyerekek viselkedésének szabályait ismerhették meg a műveltségi vetélkedőn keresztül a tanulók

A második a „Hét törpe” helyszíne volt, ahol rímfaragó játékban vettek részt. Két–két gyerek egy közös horgászbottal halakat fogott ki egy kis vízzel töltött medencéből, és a halakon található szavakból kis verset kellett írni a barátságról.

A harmadik helyszínen „Hét mesterlövész”-ként sportversenyeken bizonyították ügyességüket, célzásban tehetségüket. Az agressziómentes versenyzés örömét tapasztalhatták meg itt.

A negyedik állomás „Hétfejű sárkány”-a olyan feszültségoldó játékokkal szórakoztatta a gyerekeket  melyeket egymásra figyelve, egymást segítve kellett megoldani.

A „Hétfejű tündér” egy kézműves foglalkozásra invitálta őket. Lázár Ervin: A Hétfejű Tündér –Virágszemű c. meséjének elolvasása után kék színű virágot készítettek lelkesen és ügyesen.

A „Hét napjai”a jeles napra, a Föld napjára, április 22-re hívta fel a figyelmet. Ennek kapcsán Földünk, környezetünk védelmével foglalkoztunk játékos formában. A szelektív hulladékgyűjtést és a gyerekek egészséges táplálkozását emeltük ki a számtalan feladat közül.

A „Hétszínvilág”olyan közösségépítő játékok állomása volt, ahol vidám, szórakoztató, de csak közösen végezhető játékokat ismertettünk meg a gyerekekkel. Pókhálót szőttek, vakot vezettek, együtt dolgoztak egymásban megbízva.

A nap zárásaként a teraszon a csapatok előadták a rímfaragón megírt versikéket.

Nagy sikert aratott a Szentei Családi Gazdaság vezetője Maszlik Zoltán, aki házi tejjel, kakaóval, sajtokkal, joghurttal kínálta a fáradt gyerekeket. Az uzsonnát a Gabonás Pékség teljes kiőrlésű bagettje tette teljessé. Majd a Kék színű virág c. dal zenéje szólalt meg, felhíva a figyelmet a nap legfőbb céljára, a kapcsolatépítésre, a barátságra. Az elkészített virágokat a gyerekek ajándékba kapták, kiegészítve egy könyvjelzővel a közös esemény emlékére.

A gyerekek jól érezték magukat, kifáradtak, de élményekkel telve váltak el egymástól.

A hozzászólások le vannak tiltva.