János vitéz (h)arcai

A PIM Mesemúzeuma Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára komplex múzeumpedagógiai csomagot dolgozott ki, melyet 2023. április 4-én elhoztak hozzánk, Érsekvadkertre. Minden évfolyamról összesen 90 diákunk vehetett részt a három foglalkozáson, amelyet Dorottya és Orsolya varázsolt elénk három utazóbőrönd rejtette kincseikből. Minden foglalkozás Petőfi Sándor János vitéz című elbeszélő költeménye köré épült.

Kalandozások János vitézzel

A kicsik Kukorica Jancsi életét meseként ismerték meg. A gyerekek aktív szereplői lettek a történetnek. Gondozták Jancsi bárányait, huszár-kiképzést kaptak, utaztak a viharos tengeren, majd a griffmadár hátán is, legyőzték az óriáskirályt, kivágták magukat a kígyósárkány gyomrából, így érkezve meg Tündérországba.

 Utazás a griffmadáron

Huszárképzés

Az óriáskirály legyőzése

János vitéz társasjáték

A 4-5. osztályosok két csapatban, egymásért, egymásnak segítve gyűjtötték össze azokat az ajándékokat, melyeket Jancsi és Iluska két 12-13 éves gyermekei (Petőfi történetének folytatásaként) édesapjuk születésnapjára gyűjtöttek össze. Ehhez vissza kellett menniük azokra a helyszínekre, ahol János vitéz korábban kalandozott. A gyerekek maguk döntötték el, merre haladnak, milyen taktikával buzgólkodnak. Így jutottak ki például a labirintusból, segítettek egy madárnak a fészkébe visszajutnia, „vették hátukra” a huszárlovat.

Madárt a fészkébe!

Ki a labirintusból!

Huszárlovat hátra fel!

János Vitéz Étterem

A nagyok kreatív alkotókörökben hoztak létre egy-egy étterem-tervezetet, melyet két fanatikus János vitéz rajongó kívánságára gondoltak végig. Az éttermet – a gyerekek javaslatára – egy francia stílusú kastélyban fogják megnyitni. Megtervezték a belső díszítést, étlapjavaslatokat raktak össze, sőt a pincérek számára bábjelenetekkel is készültek, melyeket ők a vendégek szórakoztatására elő is fognak adni.

Belső dizájn kialakítása

A kastély

A pincérek bábjelenete

Mesés, belemerülős, önfeledt délelőttben volt részünk. Köszönet érte.

A hozzászólások le vannak tiltva.