Idén is iskolakert

Idén is iskolakert – beszámoló 2022-2023

A terület ásását, trágyázását a felső tagozatos tanulók végezték mindkét telephelyen.

A központi iskolában sikerült az ágyások határát beton szegéllyel kirakni, így jobban karbantartható, és a figyelem is jobban irányul a kialakított helyre.

Iskolánk telephelyén már évekkel ezelőtt kialakított két ágyást (amelyet mindig a 3-4. évfolyamosok művelnek), virágágyásokká varázsolták a tanulók. Palántákat, évelő töveket, virágmagokat kaptunk szülőktől, nagyszülőktől: árvácska palánta, nárcisz tövek, kövirózsa, törökszegfű és őszirózsa mag.

A törökszegfűből sajnos egy szál sem kelt ki, az őszirózsa palánta azonba annál szebb. Palántázás után, a maradékból aki szeretett volna, haza is vihetett.

Haszonnövényeknek emeltágyás készült a telephelyen újrahasznosítással: két régi szekrényt alakítottunk át egy nyugdíjas kertész segítségével. 7-8. osztályos fiúk ásták meg a gödröt, helyezték el a szekrényeket. Kilyukasztották az alját több helyen. Geotextillel kibélelve került bele ágtöredék (ezt a kicsik végezték) széna és a kiásott föld karámfölddel keverve, átrostálva.

Hagyma, retek, saláta, borsó került ültetésre. Sajnos a salátát és a borsót valamilyen madár kiszedte, 1-2 szál kelt csak ki. Viszont a hagyma gyönyörű lett és egy hónapon keresztül heti 2-3 alkalommal lakmározhattak a tízóraihoz a 3-4. évfolyamon tanulók. Másodvetésként a Kis kertész szakkörösök által nevelt paradicsom palántákat és egy nagyszülő koktél paradicsom palántáit ültették el a tanulók.

A központi iskolában a bakhátakat a felső tagozatosok alakították ki, majd az 1-2. évfolyamosok korán elültették a hagymát, retket, sárgarépát. De termelnek kaprot, paradicsomot, dísztököt, fokhagymát is.

Az első évfolyamos tanulók a Kis kertész szakkör keretében folyamatosan kapálnak, gyomlálnak, ültetnek. Munkájuknak köszönhetően szépen fejlődtek a növények. A megtermelt zöldségeket tízóraihoz, uzsonnához fogyasztják.

A méhek csalogatására egy sor levendulát ültettek az ágyások mellé, amelyeket a tanulók neveltek fel dugványokból. De virágok kerültek a sakkasztalok mellé is.

Az emeltágyásokban pedig évek óta fűszernövények vannak: oreganó, kakukkfű, lestyán, citromfű.

 

A hozzászólások le vannak tiltva.