Érsekvadkert, szeretlek – 2019

„Palócország gyöngye, éke…
Múltról mond regét mesélve…”

Szabóné Babik Erzsébet verssoraival nyitottuk meg vetélkedőnket ÉRSEKVADKERT, SZERETLEK! címmel, amelyet immár harmadszor rendez meg a reál munkaközösség a Petőfi napok keretében.

Az ismert tv műsor mintájára mérik össze a csapatok tudásukat és szerencséjüket. Immár harmadszor megrendezett vetélkedő népszerűségét mutatja, hogy az osztályonként meghirdetett négy fős csapatok száma évről évre emelkedik. Az idén már 56 tanuló játszott 14 csapatban.

A 2019. évi vetélkedőnk témája Érsekvadkert múltban és jelenben. Ennek  megfelelően a feladatokban előköszönt a múlt és a jelen sem maradt el. Az egyes próbatételek: – Sorrend, Kockás, Kockás kihívás, Szószóló, Lista, Szóbeszéd, Ki nevet a végén – a tv-s vetélkedőből kölcsönözték nemcsak a címüket, de a tartalmukat is.

Népviseletes ruhadarab elkészítésének sorrendjét kellett képek segítségével meghatározni, népdalok és mai slágerek is megfértek egymás mellett a kockásban. A jó megoldások mennyire szerencsefüggők voltak ebben a feladatban? Minden csapat magának dobhatott dobókockával pontszámot.

A palóc szókészlet tudásában is jeleskedhettek a tanulók, ugyanúgy, mint a memóriában, ahol régi és mai használati eszközök bemutatása után kellett leírni a látott dolgok pontos nevét.

A szóbeszédben a település régi fagyisáról Havas Pista bácsiról és annak munkájáról hangzottak el információk, amelyek pontos visszaidézése értékes csapatpontokat jelentett.

A Ki nevet a végén valóban érdekes helyzeteket teremtett. A játékunk lényege: állításokat hallottak a versenyzők Érsekvadkert régmúlt iskoláiról, s ehhez kérdést, amelyre valamilyen számadattal kellett válaszolni. Amelyik csapat legjobban megközelítette válaszával a megoldást, az pörgethetett a szerencsekerékkel.

A végig jó hangulatban zajló vetélkedő eredményhirdetése s a jutalomosztás sem maradt el. Mindenki Érsekvadkert, szeretlek! nevű csokit, tollat, oklevelet kapott. A szerencsés nyertesek választhattak a jutalmak között, amelyek fülhallgató, iratgyűjtő, elemlámpa és egyéb használati tárgyak voltak.

A hozzászólások le vannak tiltva.