CsepPet történet

Kezdetek

A CsepPet (Cseperedő Petőfisek) színjátszó csoport 2013-ben egy pályázat kapcsán alakult. A szakkör célja az volt, hogy a 7-8 éves gyerekek megismerkedjenek a drámapedagógia alapjaival, ezáltal fejlesszük személyiségüket, improvizációs és előadói képességeiket, gyarapítsuk szókincsüket, pozitív viszonyt alakítsunk ki a magyar nyelv és irodalom, a színházi kultúra iránt. A közös alkotás során fejlődött együttműködő készségük, megtanulták tisztelni társaikat, fejlődött kapcsolatteremtő- és kommunikációs képességük, igazi kis közösséggé alakultak. Bár 2014-ben a pályázati támogatás megszűnt, a megkezdett munkát folytattuk, sőt – a heti egy szakköri óra mellett- mertünk nagyot álmodni, és beneveztünk az Országos Weöres Sándor Gyermekszínjátszó Találkozó megyei bemutatójára, ahol már az első két alkalommal ezüst minősítést kapott a csoport. Sokat tanultunk az ott fellépő, nagy múltú társulatok előadásából, a szakmai zsűri tanácsaiból. A 2016-17. tanévben felső tagozatossá vált az alapcsapat, és az elsősökből álló utánpótlás is megkezdte munkáját: a CsepPet immár két csoportban dolgozott.

CsepPet (Kicsik)

Az iskolánkban 2014-ben felmenő rendszerben bevezetett emelt szintű művészeti oktatás lehetővé tette, hogy a legkisebbek már heti két órában (tanóra+ szakkör) ismerkedjenek a színjátszással. Az alapcsoporttal sem szűnt meg a kapcsolat: a tanév során be-benéztek az elsősök szakköreire, példájuk motivált, önbizalmat adott, majd hármójuk szereplése a kicsik darabjában tovább erősítette a két csoport közötti kohéziót.

Az emelt szintű rajzórákon, a tehetséggondozó szakkörökön végzett munka komplexszé tette a személyiségfejlesztést, tovább erősítette a közösséget. Ez a kis csapat a tanév során egyéni vagy csoportos alkotásaikkal hat első, egy második és két különdíjat nyert képzőművészeti pályázatokon.

Irány Pécs!

2017. áprilisában a Petőfi Napokon léptek először színpadra a CsepPet (Kicsik). Te, Laci c. darabjukban Petőfi Sándor Arany Lacinak c. ismert költeményét dolgozták át, formálták saját magukra. Az itt szerzett első pozitív élmények után felgyorsultak az események: a Weöres Sándor Gyermekszínjátszó Találkozó megyei bemutatóján a szakmai zsűri arany minősítéssel jutalmazta a darabot, többek között kiemelve a közösségi színjátszást, és a gyerekek szép beszédét, a dramaturgiát.

A kép forrása: http://nhc24.hu/2017/05/arany-laci-es-a-kisiskolasok/

Jutalomjáték volt a regionális találkozón remek, tapasztalt csoportok között szerepelni. Az élesszemű zsűrinek is feltűnt még a színpadbejárás során, hogy összetartó, egymásra figyelő kis közösségünk ünnepként éli meg ezt a fellépést.  A játék öröme, a gyerekek színpadi eszközhasználata, színpadi jelenléte nem várt sikert hozott: a Magyar Drámapedagógiai Társaság elnöksége meghívta csoportunkat a pécsi országos fesztiválra. Életre szóló élmény előtt állunk. Meglepetést már csak az okozhatna, ha a kis művészek csoportosan készített alkotását is beválogatnák a fesztivál kísérő rendezvényeként összeállított képzőművészeti kiállítás anyaga közé.

Tovább…

A fellépések, a siker gyorsan összekovácsolta a szülői közösséget is, a CsepPet élvezi támogatásukat.

Az elkezdett munkát segítené a Nemzeti Tehetség Program CsepPet sem Árt, és a Kerekasztal színházi nevelés pályázatai, de hogy ezekben is nyertesek leszünk-e, az még a jövő titka.

Érsekvadkert, 2017. május 19.

Fontányi Andrea

tanító

A hozzászólások le vannak tiltva.