Iskolakert beszámoló 2020/2021 tanév

Iskolakert beszámoló

2020/2021 tanév

A második évfolyamos tanulók már a nyári napközis táborban készültek a leendő iskolakert művelésére. Júliusban elhatároztuk, hogy az ágyások szélét bársonyvirággal, „büdöskével”, díszítjük. A virág szemet gyönyörködtető látványa mellett a kártevők nagy részét is távol tartja a kultúrnövényektől. A saját bársonyvirágunkat úgy termeltük ki a jövő évi ágyások szélére, hogy a tábor megkezdése előtt magot vetettünk, ami a tábor idejére szép palántává növekedett. A tanulók saját kis edényeikben elültették, hazavitték. Most ősszel magot szedtek az elvirágzott növényekről, tavasszal azt fogjuk elültetni.

A kert termékennyé tételéhez komposztáltunk. A felső tagozatos tanulók összeállították a komposztálót azon a helyen, ahol a legtöbb levelet, füvet, gallyat tudjuk összeszedni. Másodikosaink a munkát megosztva gereblyéztek, gallyat törtek, lenyírt füvet rétegeltek a komposztálóba, menet közben megtaposva, tömörítve az egészet.

Elhatároztuk, hogy saját mini kertet is kiépítünk. A kialakítandó területen sajnos évtizedek alatt vastag salakréteg halmozódott fel. Erre fedőrétegként már a nyáron komposztálódott réteget és termőföldet tettünk. Őszi veteményként zöldséget és hagymát ültettünk a területre.

A gyomtalanítást és őszi növényápolást a fűszeres kertünkben is megejtettük. A levendulák, rozmaring, kakukkfű, snidling, citromfű, menta és társai gyommentes környezetben, szárazrészektől megszabadítva vegetálják át a telet s várják a kikeletet.

Iskolánk a fenntarthatósági témahétre regisztrálva egy jonatán almafa csemetét kapott ajándékba. Az iskolakert közelében, gondosan előkészített talajba meg is történt a csemete elültetése. Bízunk benne, hogy tanulóink néhány év múlva a kertművelés közben megpihenhetnek a fa árnyékában és felfrissülhetnek gyümölcsét fogyasztva.

A második évfolyam terve a kialakított ágyások közül egynek a beültetése, gondozása, valamint a virágszegély ültetése, gondozása. Szívesen nevelünk az ablakunkban a téli és kora tavaszi hónapokban palántát is, amely a kert többi részére került kiültetésre.

A hozzászólások le vannak tiltva.